top of page

LES CAPACITATS COORDINATIVES, EL PRINCIPI DEL TOT

Molts de vosaltres que aquesta temporada heu vist els entrenaments de la categoria premini dels dilluns observareu i vos demanareu perquè els tres equips del Club, tant femenins com els dos masculins, entrenen tots junts.

És evident que els darrers temps la vida quotidiana ha sofert canvis a la manera de viure. Les noves tecnologies han modificat l´oci, molt menys actiu que abans. Hem substituït hores de jugar al carrer per videojocs, esports inventats al moment per una interminable llista de dibuixos animats reproduïts a l´Ipad quan i on vulguem, visites espontànies a casa dels amics per quedades on-line des de el sofà de casa ,etc.

El resultat de tot això ha estat una clara involució cap al moviment de l´esser humà, la coordinació, la percepció corporal i el control del propi cós, en canvi, els estudis, les investigacions dels científics de l´activitat física i pedagogs han pogut arribar a una evolució de com solucionar aquest dèficit.

A la escoleta de bàsquet del Club Bàsquet Santa Maria dirigida per Txema Castro es treballa des de ben petits el que anomenem Psicobàsquet, una manera de treballar la psicomotricitat, aquesta relació que té l´activitat psíquica amb la capacitat del moviment, evidentment, utilitzant el mòbil del bàsquet com a eina per aconseguir dits objectius.

Amb els anys que duc entrenant i observant diferents metodologies de treball, diferents objectius de Club i amb els coneixements que he anat adquirint sobre l´Activitat Física he arribat a una conclusió. Tenim pressa de que els joves jugadors adquireixin tots els fonaments de la tècnica individual, volem que tirin com veiem als llibres, que botin amb gran amplitud sense mirar la pilota, que facin passades a una mà etc etc, però... dotem als nins de una base motriu? El nin coneix el seu cos? El controla?

Una de les altres coses que també he aprés és a valorar les prioritats a l´hora de distribuir el treball setmanal, quin volum li donam al objectius que ens marca’m. Un dels errors que veig cometre constantment a la categoria premini és la necessitat que crea la suposada competició a l´hora de distribuir el volum de treball, clubs que treballen per aquesta competició. Per nosaltres el dia del partit (no de la competició) és una dia més a l´hora de distribuir aquest volum.

Per tant, aquesta iniciativa està enfocada a crear aquesta base motriu perquè llavors, a les pròximes categories, els entrenadors tinguin una facilitat a l´hora de millorar i perfeccionar els diferents aspectes tècnics (bot, passada, tir). Els altres dies d´entrenament es combinen aquest tipus de feina amb l´inici dels fonaments de la tècnica individual.

QUE SÓN LES CAPACITATS COORDINATIVES?

Són les capacitats que permeten combinar la funció dels sistemes nerviós i muscular per a executar un o diversos moviments amb èxit.

QUINES SON AQUESTES CAPACITATS?

Capacitat de combinar moviments:

coordinar moviments de diferents parts del cos per aconseguir executar un moviment global.

Capacitat de orientació: Permet determinar o variar la posició del nostre els cos respecte l´adversari, el terreny de joc o la pilota.

Capacitat de diferenciació: permet realitzar diversos moviments en diferents parts del cos al mateix temps.

Capacitat d’equilibri: permet mantenir-nos dempeus o recuperar la posició si l’hem perdut.

Capacitat de transformació: permet modificar els moviments

pensats en funció de les actuacions dels adversaris.

Capacitat de reacció: ens permet respondre tan ràpid com sigui possible davant d’un estímul auditiu, visual o bé tàctil.

Capacitat de ritme: permet coordinar moviments en relació

a un ritme exterior (música) o interior (intensitat de l’exercici).

Tots aquets elements en conjunt, permeten poder interactuar en major o menor mesura al jocs esportius.

COM HO TREBALLAM?

Em volgut concretar un dia setmanal a dedicar tot aquest volum a aquest treball. Tot aquest treball està lligat a aspectes de l´aprenentatge del bàsquet, combinant aquest treball amb la pilota, cistella, companys i adversaris.

Com el treball és per un mateix, els diferents nivells dels jugadors no influeixen, és un treball totalment individual però treballant-lo en conjunt.

Treballem realitzant petits grups amb 4 entrenadors on cada un realitza una capacitat concreta coordinada entre ells, mesclant a tots els nins i nines de la generació del 2008-09, una fase sensible per adquirir aquets elements tant físics com cognitius donant una continuïtat al treball psicomotriu de l´escoleta de Txema Castro.

La base és on neixen els fonaments de tota estructura, no ens imaginem aprendre a fer matrius sense saber sumar, volem enriquir als nins de aquesta bona base, llavors tot lo altre arribarà de millor manera, i uns bon fonaments també comencem des de la il·lusió pel bàsquet, la il·lusió pel bon treball.

Miquel Vich

C.B Santa Maria

bottom of page